Borůvky
Borůvka má vynikající vlastnosti, které jsou podpořené jejím složením. Obsahuje organické kyseliny, pektiny, rostlinná barviva, antokyany, karoteny, glykosidy (myrtilin a neomyrtilin). Borůvky můžeme jednoznačně vyhlásit za jedny z nejzdravějších plodů. Jsou nejenom chuťově vynikající, ale i mimořádně zdravé. Antokyanová barviva a karoteny obsažené v borůvkách ovlivňují regeneraci purpuru oční sítnice. Při velkých zátěžích jako je dlouhodobá práce na počítači, práce s mikroskopy nebo dlouhodobý pobyt na sluníčku, zhoršuje stav sítnice a tím snižuje množství očního purpuru. Borůvky díky glukokyninům a glikosidům jsou velmi prospěšné pro diabetiky, kde tyto látky šetří hormon inzulin a následně slinivku břišní. Mají protizánětlivé, protiprůjmové účinky a upravují funkci a činnost střev, pomáhají při anémii, upravují krevní obraz a pomáhají krvetvorbě. Jsou výborným pomocníkem při dlouhotrvajících menstruacích. V neposlední řadě mají uklidňující účinky. Velké množství zinku (0,1 mg) pomáhá k lepší tvorbě elastinu a tím brání kůži při snižování její tloušťky. Je výborným zdrojem kyseliny listové a pantotenové, síry, manganu a mědi. Z borůvek si můžeme vyrobit kompoty, džemy, džusy a zvlášť dobré je pro zimní rezervu zamrazování.
Obsažené látky ve 100g:
Bílkoviny: 3,5g
Tuky: 0,4g
Cukry: 0,7g
Vláknina: 9g
Důležité prvky: Rutin, Ca
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing