Brambory
Brambory se k nám dostali z Peru a Chile, kde je pěstovali Inkové před 2000 lety. Španělé je přivezli svému králi a ten je rozeslal panovníkům v Evropě. Pěstovali se jako rostliny v botanických zahradách. Dnešní Evropské druhy měli své prapředky ve vídeňské botanické zahradě.
Svým složením brambory připomínají malou lékárnu. Obsahují 12 vitamínů, mimo jiné biotin (vitamin H), kyselinu pantotenovou, listovou, vitamin C, E, K, B1, B2, B3, B6. Dále více než 14 minerálů (draslík 410 mg, hořčík 27 mg, vápník 14 mg, fosfor 53 mg) a v neposlední řadě organické kyseliny (chlorogenová). Mají zároveň vyváženou skladbu bílkovin, tuků (0,5 g/100g), sacharidů a vlákniny. Energeticky mají brambory 0,52 MJ na 100g.
Bylo prokázáno, že brambory mají léčebné účinky a zároveň jsou výbornou dietní potravinou s vynikající kvalitou bílkoviny, která se vyrovná kvalitě bílkoviny masa. Obsah bílkoviny je sice 3%, ovšem denní konzumace brambor nám dostatečně zajistí spotřebu bílkovin.
Léčebné účinky brambor jsou dostatečně známé. Složením minerálů, vitamínů, organických kyselina a polyfenolů nám pomáhají při prevenci některých onemocnění.
Například čerstvá šťáva ze syrových brambor v kombinaci se zelím (denně 0,3 l) má vliv na žaludeční vředy, záněty žaludku, hemeroidy, překyselení organismu včetně pálení žáhy. Kaše z čerstvě nastrouhaných brambor je vhodná ba popáleniny a pomáhá při některých ekzémech. Brambory působí preventivně rakovině virusového původu. Syrové brambory obsahují vysokou koncentraci látek, které obsahují proteázu, a následně neutralizují viry a karcinogeny. Chemické látky z brambor brzdí bujení virů a dokonce mají vyšší účinnost, než blokátory ze sóji. Značnou účinnost mají látky, které jsou uloženy v bohatém zastoupení ve slupce, například kyselina chlorogenová a fenoly. Tyto látky působí preventivně proti buňkovým mutacím, které vyvolávají zhoubné bujení. Slupky z brambor mají zároveň antioxidační aktivitu a neutralizují volné radikály, které poškozují buňky a mohou přispět k vzniku rakoviny. Švédové jsou známí tím, že konzumují brambory se slupkou.
Pravidelná konzumace brambor pomáhá odvodňovat organismus, snižovat krevní tlak, posiluje srdce. Syrové brambory pomáhají při dně a revmatických onemocněních. Brambory obsahují pektin, který na sebe váže těžké kovy a vylučují je z těla ven.
Na závěr je nutné říct o úpravě brambor. Mnoho účinných látek se nachází ve slupce. Snažme se jíst brambory se slupkou, když to kvalita dovolí (dusičnany), buď pečené nebo vařené v páře. Ve vodě by se brambory neměli vařit, protože tzv. hydrofilní vitamíny a látky vodou rozpustné se vylouhují a vodu nakonec vylijeme. Nejlepší je brambory ( i oloupané ) vařit v páře jako knedlíky. Brambory jednoduše řečeno jsou v naší výživě nenahraditelné.
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing