Fazole

 Fazole pochází z tropické Ameriky. V současnosti existuje přes 500 druhů. Je výborným zdrojem vitaminů (B1, B2, B3, B6), vápníku (106 mg/100 g), draslíku (1310 mg), hořčíku (132 mg/100 g), fosforu (429 mg/100 g) a dalších mikroprvků (železa, mědi, zinku, selenu). 

Má schopnost snižovat koncentraci LDL cholesterolu, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snižovat krevní tlak, pomáhá k pravidelnému vylučování (stolice), aktivuje trávicí systém tak, že nevznikají žaludeční ani střevní potíže (hemeroidy). 

Luštěniny jsou účinným prostředkem na nemoci srdce a cévního systému. Principem je, že fazole se nestráví úplně a část zůstává v tlustém střevě, kde se začíná rozkládat bakteriálně. Při tomto procesu se uvolňuje velké množství chemických látek, které působí stejně jako léky s příznivými účinky s tím, že nutí játra, aby snížily produkci cholesterolu a krev rychleji odváděla  nebezpečný cholesterol LDL. Stejný proces tzv. fermentace uvolňuje látky bránící vzniku rakoviny tlustého střeva. 

Velmi důležitá je při regulaci inzulínu. Fazole způsobuje pomalý růst krevního cukru, kdy tělo nemusí uvolňovat větší množství inzulínu a tím může udržovat glukózu pod kontrolou. Obsahem lepivých látek a pektinu se podílí na vzniku inzulínových receptorů v buňkách, což znamená, že nachází více míst, kde se může uchytit a zároveň může být přijatý. Tím v organismu koluje méně inzulínu. Nižší koncentrace inzulínu potlačuje pocit hladu a vyvolává složitým mechanismem i vylučování sodíku, čímž snižuje krevní tlak. Je to závislé na množství balastních látek obsažených v luštěninách. 

Fazole je i preventivním prostředkem proti rakovině. Obsahuje kyselinu listovou a další koncentrované nosiče látek blokujících proteázy, enzymy, které dokážou působit proti aktivaci látek vyvolávajících zhoubné bujení. Látky blokující proteázu vyloučí působení onkogenů (genetické nosiče, které jsou v každé buňce), kdy jejich aktivace může způsobit rakovinu. 

Dr. Walter Toll uvádí ve své studii, že luštěniny, a zejména fazole, mohou působit proti rakovině ve fázi vzniku nádoru a rovněž i proti růstu tumoru a že látky obsažené ve fazolích působí podobně jako chemoteratie. 

Další důležitou látkou jsou lignány,které samy působí protirakovinotvorně. Za pomoci bakterií ve střevech se mění na substance podobné hormonům. Lignány  přispívají k ochraně před rakovinou tlustého střeva. 

Je známo, že větší objem exkrementů, které jsou tvořeny nevstřebanou částí fazole a za pomoci bakterií, zmírňují příznaky střevních nemocí, snižují riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku včetně divertikul, hemeroidů a poruchy funkce střev. Konzumací fazole máme o mnoho měkčí stolici a zvětšuje se její objem. Je tedy vhodná pro funkci tlustého střeva. Zvyšuje vylučování stolice, povzbuzuje střevní bakterie k produkci těkavých mastných kyselin, které přispívají k snížení krevního cholesterolu, krevního tlaku. Tyto mastné kyseliny vznikají při fermentaci potravy, především rozložitelných balastních látek. Je tedy dobrým léčitelem při zácpách. 

Fazole způsobuje problémy s nadýmáním a plynatostí. Je prokázáno, že lidé trpící nadýmáním mají nedostatek enzymů alfagalaktozidázy potřebné na trávení oligosacharidů (cukry). Nestrávené cukernaté látky se následně rozkládají bakteriemi v tlustém střevě za vzniku plynů. Zabránit vzniku plynů můžeme pomocí zvýšené konzumace syrové zeleniny (enzymy) nebo správným změkčením. Eliminaci curků lze provést namočením na 38 hodiny. 

Autor: Lubomír Škrabák 

Zdroj: Listy celiaků

Existuje přes 500 druhů fazolí.


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing