Gastrolipid - Odstranění žaludečních potíží

Gastrolipid - Odstranění žaludečních potíží


Fosfolipoproteinové antacidum pro odstranění žaludečních potíží

Účinky:
• Potlačuje pálení žáhy,
• Odstraňuje tíživý tlak v žaludku po nevhodném jídle,
• Mírní bolesti žaludku,
• Omezuje vliv stresu v oblasti žaludku,
• Preventivně zabraňuje bolestem žaludku při nadměrném pití kávy a alkoholu

Žaludeční sliznice je chráněna před účinky kyseliny chlorovodíkové a pepsinu souvislou vrstvou glykoproteinů, ve které jsou zakotveny molekuly fosfolipidů. Účinkem vnějších vlivů (např. nevhodné stravy, stresu aj.) se fosfolipidová část ochranné vrstvy poškodí a žaludeční kyselina pronikne až k buňkám žaludeční sliznice za vzniku typické bolesti. Po polknutí Gastrolipidu se účinné fosfolipidové složky rozptýlí v žaludečním obsahu a na povrchu glykoproteinového hlenu vytvoří souvislý fosfolipoproteinový film, ze kterého vyčnívají řetězce mastných kyselin z fosfolipidových molekul. Ty, vzhledem ke své fyziologické povaze, jsou vlastní ochrannou bariérou proti pronikání agresivní kyseliny chlorovodíkové přes hlen až k buňkám žaludeční sliznice. Fosfolipidová složka fosfolipoproteinů chrání i bílkoviny hlenu a žaludeční sliznice před rozkladným účinkem pepsinu. Pokud již došlo k poškození původní ochranné vrstvy, pak fosfolipoproteiny z Gastrolipidu regenerují poškozené části vrstvy a odstraní tak vlastní příčinu bolesti.

GASTROLIPID má též účinky neutralizační a pufrační. Tyto vlastnosti jsou jednou z příčin téměř okamžitého účinku Gastrolipidu. Prvky vápník a hořčík, které jsou v něm obsaženy neutralizují přebytečnou kyselinu chlorovodíkovou, což se projevuje okamžitou úlevou. Na rozdíl od běžných "neutralizačních" komerčních antacid složky Gastrolipidu nejsou pro organizmus cizí látkou. Případný nadbytek požitého Gastrolipidu i jeho štěpné produkty, t.j. fosfolipidy a různé typy bílkovin a jejich fragmentů, se plně využívají v zažívacím traktu jednak jako živiny (po převedení na aminokyseliny, krátké peptidy a na esenciální mastné kyseliny), jednak jako biologicky aktivní látky. Část fosfolipidů se resorbuje přímo; ty se pak v buňkách střevní sliznice dostávají lymfatickým oběhem přímo do krve a s ní do jater. Poté se krví přenášejí ke všem buňkám organizmu.

Poznámka:
Dlouhodobé používání antacid pouze s neutralizačním účinkem (například sloučeniny hliníku) podporuje tvorbu komplexů s fosfáty a v důsledku toho se zvyšuje vylučování vápníku močí. Snižuje se tak jeho pohotovostní zásoba, což vede k vzniku osteoporózy.

Fosfolipoproteiny se připravují interakcí plnohodnotných rostlinných nebo živočišných bílkovin (ze sóji, mléka a z vaječného bílku) s přírodními rostlinnými fosfolipidy. Vhodnou surovinu představují sójové lecithiny. Takto připravené fosfolipoproteiny se svými chemickými i biologickými vlastnostmi výrazně liší od vlastností výchozích složek. Jsou účinnými emulgátory, ve vhodném prostředí se dobře dispergují a také jejich chemická i biologická stabilita je vyšší. Jde o přirozené látky, jejich aplikace při výrobě potravin a nutričních doplňků je schválena Ministerstvem zdravotnictví ČR a SR.

Ing. Lubomír Škrabák
   


Publikováno Březen 2007 // Listy Celiaků

RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing