Hlávkový salát
Jednoroční rostlina s růžicí listů, které tvoří uzavřenou hlávku. Pravlastí se pokládá Kašmír a Nepál.
Je výborným zdrojem karoténů přepočítaných na vitamín A (500-1000 mg), vitamínů skupiny B, biotinu, vitamínu C a minerálů zvláště draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a mědi. Obsahuje dále jód, chróm, selén a nikl.
Vitamín A se podílí na oxidačně obnovovacích procesech, podporuje růst, normální činnost sliznice tenkého střeva a kůže. Účastní se na správné funkci vidění, zvyšuje ochranu vůči infekčním nemocím. Salát je první ochrana proti jarní únavě jako zásadotvorná zelenina a je zároveň vhodnou potravou pro diabetiky, ale i pro nemocné s dnou nebo revmatu. Vhodný je při nespavosti, podráždění a stresech. Jíme ho jedině nezpracovaný.
Hlávkový salát s ředkvičkami a naklíčenou čočkou
2 hlávky salátu, 12 ředkviček, 4 mladé cibule, 4 lžíce naklíčené čočky, 1 lžíce kukuřičného oleje, himalájská sůl
Umytý hlávkový salát nakrájíme na nudličky, přidáme ředkvičky, cibulku, naklíčenou čočku, pokapeme olejem a mírně osolíme.
Obsažené látky ve 100g:
Bílkoviny: 1,3g
Tuky: 0,2g
Cukry: 4,6g
Vláknina: 2
Prvky: vit. E, C, U
Důležité prvky: Ca, Mg, S, Se
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing