Jahody

 Jahoda je trvalka. Obsahuje karoteny, vitaminy skupiny B, vitamin E, biotin, pektin a minerály draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, bor, vanad, kobalt, molibden a organické kyseliny - jablečnou, citronovou, chininovou, šťavelovou a salicilovou. Jsou významné i pro svůj zdroj bioflavonoidů. Jsou to převážně deriváty kvercetinu, kemferolu a antokyanu. 

Poměrně vysoká koncentrace přírodní kyseliny salicilové je výborným prostředkem na léčbu dny a různých revmatických onemocnění a nemocí z prochlazení. Pro svůj zdroj železa a mikroelementů jsou jahody vhodné při léčbě chudokrevnosti.Jsou zdrojem barviv, pektinů, vlákniny, ovocných kyselin, enzymů a vitaminů, kde tato kombinace podporuje činnost trávení, správnou funkci sřev a látkovou přeměnu. Zvýšená konzumace jahod je vhodná při jaterních a ledvinových problémech, nemocích srdce, krevního oběhu, při zácpách a hemeroidech. Šťáva a mošty z jahod příznivě působí jako lék na kůži především proti akné, plísním a chronickým vředům. Jsou účinné při ničení choroboplodných zárodků - ničí polovirusy, echovirusy, reoirusy, virus coxackii a herpes symplex. Jahody jsou účinné při nádorových onemocněních, zvláště žaludku, přepokládá se, že aktivní látky v jahodách dokážou zastavit tvorbu nitrozaminů z nitritu a aminů. Nitrozaminy se pokládají za jednu z nejsilnějších rakovinotvorných látek. Jahody obsahují vysoké množství polyfenolů (bioflavonoidů), které působí proti rakovině a jsou antioxidační. V přírodě nejsilnějším zdrojem antioxidantů a polyfenolů je přitom kůra z borovice Pinus maritima (Pycnogenol). Jahody tedy můžeme brát jako jeden z dalších zdrojů látek, které neutralizují volné radikály. Nejvhodnější je kůra minimálně 2x do roka, kdy po dobu 3 až 5 dnů sníme 1,5 až 2 kg jahod. Studie na univerzitě v Berkeley v Americe ukázaly, že u 1 400 starších Američanů patřily jahody mezi nejvíce konzumované a výskyt rakoviny byl až 3x menší než u lidí, kteří jahody nekonzumovaly.

Z jahodových listů můžeme připravit nálev, který vaříme jednu minutu. Nálev z listů uvolňuje cévní spazmy, snižuje krevní tlak, působí močopudně a průjmově. Zastavuje krvácení a má protizánětlivé účinky. Listy, které sklízíme v průběhu květenství, jsou vhodné na léčbu aterosklerózy, hypertenze, močových cest, jater a žlučníku. Odvary z listů jsou také dobrým zdrojem vitaminů. Odvary z kořenů jahod jsou účinné při zánětech tlustého střeva a při hemeroidech. Nálevy z listů připravujeme tak, že 3g listů dáme na 2 hrníčky vody. 

Nejúčinější jsou syrové jahody. Můžeme z nich také připravit kompoty, džemy, ovšem bez chemické konzervace a barviv.Nejvhodnější při zavařování a výrobě džemů je používání fruktózy.

Obsažené látky ve 100g:

Bílkoviny: 9,8g

Tuky: 0,5g

Cukry: 7g

Vláknina: 1,3g

Prvky: C, pektin

Důležité prvky: Ca, Fe, Cu

Autor: Lubomír Škrabák

Zdroj: Listy celiaků

tn_obrazek_53.jpg


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing