Jeřabina
Jeřabina je strom, který je rozšířený v celé Evropě i Asii. Jeřabiny jsou výborným zdrojem karotenu - vitamin A (417 mikrogramů) vitaminu C, fosforu a železa. Navíc obsahují organickou kyselinu sorbitovou, parasorbitovou, třísloviny, pektin, karotenoid sorbutin a v květech jeřabiny jsou hormony estrogeny. Jeřabina je vynikající pro činnost ledvin a vylučování vody z těla. Plody mají mírně průjmovité účinky. Podporují vylučování žluče a karotenoidy působí jako léčivo na sliznice a kůži těla. Vysoký obsah vitaminu C podporuje činnost imunitního systému. Plody se konzumují vždy po prvním mrazu nebo vařené jako kompot. Připravují se z nich šťávy, likéry a zavařeniny.
Jeřabinový kompot
300 g jeřabin, 1 litr vody, 600 g fruktózy
Zralé sladké jeřabiny očistíme a dobře omyjeme, vaříme je ve vodě s cukrem až zesklovatí. Dírkovanou naběračkou je vybereme, dáme do skleniček a zalijeme vroucím nálevem. Skleničky uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme půl hodiny až hodinu zatáhnout víčka.
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing