Kokos

Kokosová palma patří k nejvšestrannějším kulturním rostlinám. Kokosový ořech je v tropických oblastech oblíbený pro čisté kokosové mléko a pro kokosovou dužinu, kterou můžeme připravovat na různé způsoby.

Obsah účinných látek je mimořádný. Nasycených mastných kyselin je více, než nenasycených, což je výborné při ateroskleróze. Obsahuje vysoké množství draslíku, který se podílí na udržování správného osmotického tlaku na transportním systému výstupu sodíku z buněk a vstupu draslíku do buněk. Je výborným zdrojem niklu, který společně s kobaltem a železem pomáhá ke katalyzaci důležitých enzymů. S kobaltem a vanadem podporuje tvorbu krve, se zinkem produkci a aktivitu inzulínu. Má vysoké hodnoty selenu, který podobně jako vitamin E, je výborným antioxidantem a společně se podílejí na vnitřních biologických procesech. Selen je nutný pro krevní oběh a zvláště srdcový. Pomáhá při léčbě ischemické choroby srdce, znemožňuje nebo zpomaluje růst novotvarů.

Dále obsahuje měď, zinek, fosfor, síru, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a komplex vitamínů B1, B2, B3, B6.

Kokos můžeme upravovat pečením, vařením nebo smažením. Stouhaný kokos se používá do různých sladkých kaší, salátů a pomazánek. 

Autor: Lubomír Škrabák

Zdroj: Listy celiaků

tn_obrazek_71.jpg


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing