Křen
Jeho válcovitý kořen využívali už staří Egypťané. Účinné látky v křenu jsou glykosid synigrin. Obsahuje silice, enzym miorin, fytocidní látky, minerální látky a stopové prvky. Má vysoký obsah vitamínu C. Čerstvý nastrouhaný křen je výborný do omáček, polévek, na chléb i na brambory. Při jeho strouhání se vlivem mirozinu odštěpuje křenový éterický olej, který dráždí čichový nerv a čistí sliznici. Můžeme ho používat při nachlazení, na rozpuštění hlenů, ulehčení odkašlávání a v neposlední řadě nám šťáva z křenu pomáhá k vyčištění žaledeční sliznice.
Staří Egypťané ho používali při revmatických těžkostech tak, že se na klouby přikládaly placky smíchané s olejem. Obklad místo dobře prokrvil a přohřál, čímž pomáhal rozpustit a vyloučit krystalky kyseliny močové a urychlit léčbu zánětu. Tady musíme říci, že než se přiloží placka z křenu na postižené místo, je potřeba toto místo potřít olejem nebo krémem, a to proto, že kdyby se tak neučinilo, vznikly by bolestivé puchýřky.
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing