Mák
Mák pochází z Turecka a východní Indie, V České republice se pěstuje asi 5 druhů, na světě existuje přes 100 druhů.
Je výborným zdrojem vápníku (1400 mg), hořčíku, železa a vitaminu E. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a lipofilní vitaminy. Tuky v máku jsou tvořeny glyceridy kyseiny linolové, stearové, linoleové a palmovité.
Mák obsahuje nejvíc vápníku ze všech potravin. Například 12x více než mléko, 3x více než sýry. Přitom jeho využitelnost je z rostlinného zdroje mnohem větší než z mléka a mléčných výrobků, protože vápník v mléku je vázaný na kasein. Je zjištěno, že lidé, kteří nekonzumují mléko (vegani), nemají nedostatek vápníku a netrpí osteoporózou.
Při výzkumu 2000 lidí, kteří denně konzumovali mléko, měli v pořádku vápník jenom 4 lidé. Z toho plyne, že část naší potravy je kyselinotvorná (pšenice, mléko, maso). Při nadměrné konzumaci bílkovin (až 100 g denně) vzniká u každého jedince osteoporóza (řídnutí kostí, páteře, zubů) a vznikají ledvinové problémy. Proto by jsme měli mák konzumovat denně nebo alespoň 3x týdně . Zlepší se tím hladina vápníku, ale zárověň i hladina železa. Mák má nezastupitelnou roli v naší výživě a na rozdíl od různých léků nemá vedlejší účinky.
Můžeme ho využívat jenom preventivně, ale i léčebně při překyselení organismu, neurózách, lámání nehtů a zubů, vypadávání vlasů, pálení žáhy.
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing