Mák

 Mák pochází z Turecka a východní Indie, V České republice se pěstuje asi 5 druhů, na světě existuje přes 100 druhů. 

Je výborným zdrojem vápníku (1400 mg), hořčíku, železa a vitaminu E. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a lipofilní vitaminy. Tuky v máku jsou tvořeny glyceridy kyseiny linolové, stearové, linoleové a palmovité. 

Mák obsahuje nejvíc vápníku ze všech potravin. Například 12x více než mléko, 3x více než sýry. Přitom jeho využitelnost je z rostlinného zdroje mnohem větší než z mléka a mléčných výrobků, protože vápník v mléku je vázaný na kasein. Je zjištěno, že lidé, kteří nekonzumují mléko (vegani), nemají nedostatek vápníku a netrpí osteoporózou. 

Při výzkumu 2000 lidí, kteří denně konzumovali mléko, měli v pořádku vápník jenom 4 lidé. Z toho plyne, že část naší potravy je kyselinotvorná (pšenice, mléko, maso). Při nadměrné konzumaci bílkovin (až 100 g denně) vzniká u každého jedince osteoporóza (řídnutí kostí, páteře, zubů) a vznikají ledvinové problémy. Proto by jsme měli mák konzumovat denně nebo alespoň 3x týdně . Zlepší se tím hladina vápníku, ale zárověň i hladina železa. Mák má nezastupitelnou roli v naší výživě a na rozdíl od různých léků nemá vedlejší účinky. 

Můžeme ho využívat jenom preventivně, ale i léčebně při překyselení organismu, neurózách, lámání nehtů a zubů, vypadávání vlasů, pálení žáhy. 

Autor: Lubomír Škrabák 

Zdroj: Listy celiaků

tn_obrazek_50.jpg


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing