Mandle

Pravlastí je Čína a Střední Asie. V současné době se pěstují v Itálii, Španělsku a Severní Americe. 

Mandle jsou zásadotvorné, jsou výborným zdrojem draslíku (690mg), vápníku (254mg/100g), hořčíku 252mg/100g), fosforu (504mg), vitaminů (B1, B2, B3, B6), karotenů, kyseliny pantotenové a biotinu. Mimo jiné obsahují mangan, měď, zinek, síru, jód, chrom, selen a nikl. Obsah tuků a bílkovin je vyvážen v poměru 2:1. 

Mandle pro vysoký obsah hořčíku mají vynikající vlastnosti při léčbě různých onemocněních. Víme, že hořčík se podílí na všech procesech látkové výměny, je antidepresivem, antizánětlivý, působí proti různým alergiím, chrání před účinky ionizujícího záření, podporuje fagocytózu, působí na správnou funkci nervů (utišuje, uvolňuje). V těle aktivizuje důležité enzymy, významně působí při srážení krve, při vzniku estrogenů, činnosti střev, žlučníku, srdce a močových cest. 

Hořčík všeobecně zvyšuje imunitu organismu a zvláště působí proti stafylokokovým bakteriím. Mimo jiné se zjistilo, že mimo kosti je obsažen i v chrupavkách. Když tělu chybí hořčík, mohou vzniknout degenerativní onemocnění kloubů. Hořčík je obsažen také v zubní sklovině a při jeho nedostatku se zhoršujě stav zubů. 

Konzumace mandlí s vysokým obsahem bílkovin pomáhá při léčbě zhoubných nemocí. Značný význam mají mandle v pediatrii. Zjistilo se, že látková přeměna plnohodnotných bílkovin z mandlového mléka je rychlá, lehká a nezatěžuje dětský organismus. Mandlové mléko je pro kojence o mnoho lepší než kravské, které je častou příčinou alergií a navíc mandlové mléko neobsahuje kyselinu mléčnou, která značně zatěžuje tvořící se enzymatický systém v tenkém střevu kojence. Mandlové mléko nezpůsobuje hnilobné procesy ve střevech. Tyto procesy se zárověň využívají i u dětí trpící ekzémy, kde při použití kravského mléka se jejich stav zhoršuje a tvoří se až hnisavé rány. 

Nahrazením kravského mléka mandlovým působí léčebně. Kupříkladu při akutních průjmech v celiakii se ukázalo, že účinným lékem je dieta a konzumace mandlí a mandlového mléka. To samé platí i při infekčních nemocích (chřipky, rýmy). 

Mandle zárověň pomáhají zlepšovat činnost srdce a působí léčebně na srdeční choroby. Pro velké množství draslíku působí účinně při udržování správného osmotického tlaku, na transportním systému výstupu sodíku u buněk (sodíková pumpa), a vstupu draslíku do buněk. Draslíkové ionty jsou důležité a můžeme říci nevyhnutelné pro metabolismus cukrů a bílkovin. Nedostatek draslíku zapříčiňuje srdeční poruchy, špatnou funkci trávicího systému, krevního oběhu a nervového systému (stres, chvění víček). Nedostatek draslíku se projevuje také vyčerpáním (únava), otoky a spolu s hořčíkem špatnou funkcí kůže, vypadáváním vlasů a lámavostí nehtů. S fosforem ve formě fosforečných esterů jsou důležité při dělění buněk a při přenosu dědičných informací. 

Mandle mají další léčebné účinky jak lidský organismus pro svůj vyvážený obsah minerálů, vitaminů, enzymů, bioflavonoidů, tuků a bílkovin. Dennní konzumace 10 - 15ti mandlí a pití mandlového mléka nás ušetří od nepříjemných a někdy i zbytečných zdravotních problémů. 

Autor: Lubomír Škrabák

Zdroj: Listy celiaků

tn_obrazek_60.png


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing