Pohanka
Pochází z Asie, do Evropy ji dovezli Tataři (jedna odrůda se jmenuje tatarka). V Čechách se pěstovala už ve 12.-13. století. Pohanka patří mezi obilniny.
Pohanka má vysoký obsah bioflavonoidů, rutinu a citrinu (vitamín P). Je výborným zdrojem vitamínů (B1, B2, B3, B5, B6, E a cholinu), minerálů (hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan, zinek), vlákniny, bílkovin a sacharidů.
Rutin v semenech i ve slupce je výborným lékem na cévy. Vrací jim pružnost, zlepšuje jejich roztažitelnost a smrštitelnost. S vitamínem E léčí chorobné změny na cévách. Rutin výrazně zlepšuje stav křečových žil. Účinnost rutinu znásobuje vitamín C, a proto je nutné s pohankou konzumovat zeleninu. Na druhou stranu platí, že rutin stimuluje účinky vitamínu C a adrenalinu, proto se doporučuje při vysokém krevním tlaku, ateroskleróze, rudnutí kůže a sliznic. Rudnutí až fialovění kůže je následkem prosvítání krvi z nefyziologického rozšíření cévních vlásečnic v povrchových vrstvách kůže a sliznic.
Rutin s vitamínem C snižují riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice.
Pohanka je výborná na detoxikaci v těhotenství a při autotointoxikaci (samootravě) . Známý je efekt při praskání žilek v očích, na tvářích, při zvýšené krvácivosti, hemeroidech. Je také důležitá při žaludečních a dvanánácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení, nebo silné a dlouhodobé menstruaci.
Obsah B1 (thiamin) a B2 (riboflavin) je důležitý na aktivaci energie, která podporuje činnost nervů, což se příznivě projevuje při podrážděnosti a bolesti hlavy. Vitamín B2 ovlivňuje správnou funkci lipidů (tuků) v těle, zároveň podporuje správnou funkci zraku – zvyšuje ostrost rozlišování barev a zlepšuje noční vidění.
Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po závažných onemocněních (cirhóza) a pomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech.
Pohanka dále obsahuje vysoce kvalitní tuky. Kyselina linolenová pomáhá snižovat koncentraci cholesterolu v krvi a snižuje srážení krve v cévách.
Pohanka s brynzou
350 g pohanky, 6 dl vody, 200 g brynzy, 5 stroužků česneku, mořská sůl, 2 lžíce olivového oleje.
Vodu osolíme přivedeme do varu, přidáme pohanku, olej, zamícháme brynzu a odstavíme.
Dochutíme rozetřeným česnekem.
Pohanka se zeleninou
350 g pohanky, 6 dl vody, mořská sůl, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 200 g nastrouhané mrkve, celeru a petržele (poměr 1:1:0,5)
Vodu osolíme a přivedeme do varu. Přidáme pohanku, zamícháme a odstavíme. Po 20 minutách přidáme nastrouhanou zeleninu, nakrájenou cibuli, olej a zamícháme.
Pohanka s rajskou šťávou
350 g pohanky, 6 dl vody, sůl, 3 dl rajské šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 3 lžíce slunečnicového semena.
Vodu osolíme a přivedeme do varu. Přidáme teplou rajskou šťávu, slunečnicová semena, rozetřený česnek, olej a zamícháme.
Autor: Lubomír Škrabák Zdroj: Listy celiakůDoplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing