Rakovina a Pycnogenol

 

Co kvalifikuje nutrient k názvu antioxidant?

Aby mohl být nazván antioxidantem, musí mnoho molekul chránit velké množství jiných molekul. Naše těla vytvářejí některé antioxidanty. Přesto jsme závislí na stravě dodávající mnoho antioxidantů. Důležité antioxidační nutrienty zahrnují vitaminy, minerály, aminokyseliny a koenzymy. Minerály nejsou přímo antioxidanty, nicméně některé se mohou stát vitálními komponenty antioxidačních enzymů vytvořených v těle. Tyto minerály zahrnují selen, potřebný k vytvoření antioxidačního enzymu glutathionine peroxidu, železo potřebné pro katalyzaci, hořčík, měď a zinek potřebný k výrobě superoxidu dismutace. Dále sirné směsi jako síru obsahující aminokyselina cysteine a methionine pomáhající tělu produkovat nejběžnější antioxidanty mezi buňkami a glutathionine. Antioxidační koenzymy jako nikotinamid adenine dinukleotid (NADH), koenzym Q10 a alfalipoická kyselina mohou být vytvořeny v těle či obsaženy ve stravě.

Co je volný radikál?

Můžeme hovořit o volných radikálech jako o biologických teroristech. V chemii se atomy často nalezeny ve skupinách nazývají radikály. Tato skupina atomů neboli radikál zůstává pospolu během chemické reakce a může být přemístěn z molekuly na molekulu.

Během vysokoenergetických chemických reakcí mohou radikály odevzdat elektron, což způsobuje trvalé oddělení od molekuly. V tomto případě jde o „volný radikál“.Z důvodu nestability jeho energetické síly, vysokoenergetický úlomek je volný, přitáhne elektron z jiných molekul. Volný radikál má schopnost vázat elektron z většiny biologických sloučenin, zachovává originální obsah elektronu, ovšem způsobuje tím sloučenině, která ztratila elektron, že se sama stává volným radikálem. Tato reakce probíhá neomezeně, dokud nedojde k trvalému poškození klíčové biologické molekuly. Vědci zjistili, že každá buňka ve vašem těle čelí deseti tisícům „úderů“ volných radikálů každý den. Množství poškození závisí na tom, nakolik je buňka chráněna antioxidanty. Čím vyšší úroveň antioxidantů, tím větší ochrana.

Pokud je Pycnogenol tak silný, potřebujeme ještě jiné antioxidanty?

Fakt, že je Pycnogenol tak silný a všestranný antioxidant neznamená, že je jediným antioxidantem, který bychom měli brát jako doplněk.Mnoho antioxidačních nutrientů pracuje společně jako team. Některé jednoduché antioxidanty jako vitamin C a E jsou pro život nezbytné a musí být součástí denní stravy. Jiné jako koenzym Q10, alfalipoická kyselina a NAHD jsou též zahrnuty v metabolizmu. Tyto antioxidační nutrienty mají specifickou roli, která nemůže být zastoupena jinými antioxidanty. Jsou snadno spotřebovatelné reakcemi volných radikálů, ovšem nejsou hojně obsažené v potravě. Pycnogenol má mírné účinky na vitamin C a má schopnost regenerovat použitý vitamin C na aktivní. Naproti tomu vitamin C může recyklovat použitý vitamin E na aktivní vitamin E. Vitamin E je rozpustný v tuku, v němž se vyskytuje – v příbuzných oblastech jako membránách a lipoproteinech. Vitamin C a bioflavonoidy v Pycnogenolu jsou ve vodě rozpustné a vyskytují se ve vodě a v příbuzných oblastech jako v krevním oběhu a uvnitř buněk. Proto byste měli zahrnout do své stravy tolik antioxidantů, kolik je možné. Pycnogenol byste měli zahrnout pro jeho antioxidační a vedlejší zdraví prospěšné účinky.

Jak chrání Pycnogenol proti rakovině?

Mnoho populačních studií tvrdí, že strava bohatá na ovoce a zeleninu snižuje případnost některých rakovin. Mnoho vědců věří v obranyschopnost ovoce a zeleniny, jelikož jsou bohaté na antioxidanty, speciálně vitamin C a bioflavonoidy.

Pycnogenol chrání proti rakovině třemi způsoby:

  • ničením rakovinu-vyvolávajících volných radikálů

  • posílením imunitního systému vašeho těla tak, že zmutované buňky mohou být zničeny dříve, než se stanou rakovinotvornými

  • snižováním tendence rakovinových buněk spojit se a lpí na jiných polohách jako procesu metastáze.

Navíc věřím v účinek Pycnogenolu v obraně proti některým podněcovatelům otoků. Tento efekt byl předveden i jinými bioflavonoidy a byly vysvětleny obranné účinky proti rakovinám. Dr. David White z Univerzity v Nottinghamu, Anglie, doložil, že Pycnogenol brání enzymu (monooxygenase) před proměnou prekarcinogenu v kouři (benzo-a-pyrenu) v karcinogen. Volné radikály poškozují replikační systém tělních buněk, který se skládá z deoxyribonukleové kyseliny (DNA). DNA obsahuje destičky k reprodukci všech buněk v těle a má odpovědnost za vytvoření tvého „já“. Pokud tuto destičku poškodí volné radikály, tělo nebude schopné opravit vše, co je poškozeno. Výsledek je vytvoření nové buňky, která může být zmutována a tudíž vyvolat mírné nebo zhoubné nádory.

Jak může Pycnogenol snížit metastáze?

Proces, při kterém rakovinotvorné buňky cestují tělem a zachycují se na další orgány, je metastáze. Potřebují se ovšem spojit s tkání. Tento proces vyžaduje tzv. buněčné přilnavé molekuly (CAM). Pycnogenol redukuje přístupnost těchto CAM molekul. Bez přilnavých molekul se nemohou tak snadno rakovinotvorné buňky zachytit na dalších orgánech a nakonec jsou zničeny. CAM molekuly mají též za následek alergické reakce, záněty, arterosklerózu, . Snižováním aktivity CAM molekul eliminujeme riziko těchto nemocí.


Autor: Lubomír Škrabák 

Zdroj: Listy Celiaků 


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing