Slunečnice
Je to až 3 m vysoká pevná rostlina s nádherným žlutým okvětím, uprostřed kterého je velká plocha tvořená slunečnicovými semeny v černé slupce. Vyskytuje se téměř po celém světě.
Je výborným zdrojem bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů (vitamin E 44 mg, B6 1,2 mg a B3 5,8 mg) a minerálů (draslík 920 mg, hořčík 138 mg). Slunečnicová semínka lze všestranně využívat. Svou vysokou kvalitou bílkovin jsou vhodná pro těžké zátěže (sport, těžce pracující). Ze slunečnicových semen se využívá tuk při výrobě slunečnicového oleje, který je vysoce kvalitní, protože obsahuje více než 60 % kyseliny linolenové (nenasycená mastná kyselina), která pomáhá chránit cévy před aterosklerózou. Tato kyselina napomáhá ke snížení koncentrace celkových tuků v krvi a je důležitá v těhotenství a době růstu pro normální funkci štítné žlázy a u dospělých pro normální funkci kůže, jater a ledvin. Je pochopitelné, že tyto tuky se musejí získávat lisováním "zastudena" . Nenasycené mastné kyseliny se při jakémkoliv tepelném zpracování znehodnocují. V semenech slunečnice, ale i v oleji, je vysoký obsah termolabilního (tepelně nestálého) vitamínu E, který chrání kyselinu linolovou před příliš rychlým odbouráváním z organizmu. Vitamín E navíc chrání před trombózou, zlepšuje srdeční činnost, přispívá k rychlému hojení ran k regeneraci vitamínu C a spolu se zinkem, selenem je výborným antioxidantem. Zlepšuje zároveň činnost štítné žlázy, ulehčuje zásobování organizmu kyslíkem a urychluje přeměnu karotenu na vitamín A. V neposlední řadě zabraňuje předčasné oxidaci vitamínu A, C, K a enzymů v nově vytvořených buňkách.
Obsah vitamínu B1 je v slunečnicových semenech vyšší než v pšeničných zrnech a zároveň semena mají vysoký obsah lecitinu. Obě tyto látky jsou dobrým lékem při depresích, neurózách a psychózách. Slunečnice je vhodná i při onemocnění kůže (ekzémy, furunkulóza). Pro diabetiky jsou slunečnicová semena nepostradatelná z důvodu toho, že látková přeměna je urychlená, nevyžaduje větší tvorbu inzulínu. Osvědčuje se zároveň při onemocnění jater, žlučníku, epilepsii a nádorových onemocněních.
Jestli-že se zamyslíme nad komplexností účinku slunečnicových semen, neměly by nám v našem jídelníčku chybět. Dávejme je do pečiva, zeleninových či ovocných salátů a konzumujme je i naklíčená.
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing