Švestka
Švestka je strom všeobecně známý, takže podrobnější popis je zbytečný. Na druhou stranu plody švestky v našem jídelníčku chybí. Pro svůj nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku pomáhá při nedostatečném zásobování buněk draslíkem (tzv. sodíková pumpa). To znamená, že švestky bychom měli konzumovat ve všech dietách vyžadujících nízkou koncentraci sodíku a energie. Jsou tedy výborné při onemocněních krevního oběhu, ledvin, jater, ale zároveň také při dně a revmatizmu. Je to tím, že švestka obsahuje látky, které neutralizují kyseliny vzniklé z přebytečných bílkovin. Dlouhodobá zkušenost ukazuje, že švestky jsou výborným lékem proti zácpám. Účinnými látkami jsou některé cukry a zvláště hořčík. Pochopitelně tyto látky jsou na sebe navázány v určitém poměru. Účinná izolovaná chemická látka ve formě hořčíku při klinických testech neprokázala zlepšení stavu zácpy. Například síran hořečnatý se používá jako projímadlo, ale ořechy, které jsou bohaté také na hořčík, již průjmově nepůsobí. Uvedené látky tak působí jenom jsou-li užívány komplexně, tj. konzumace celé švestky. To samé můžeme říci o broskvích a meruňkách, které mají také průjmové účinky, ale v nižší účinnosti. Chemické látky obsažené ve švestkách působí tedy stejně jako síran hořečnatý, a to tak, že odebírají vodu ze stěn tlustého střeva, čímž ředí obsah, který je v něm.
Švestky jsou dále významným zdrojem fosforu a síry. Fosfor je důležitý pro energetický metabolizmus, je základní látkou při dělení buněk a při přenosu dědičných informací. Ve formě fosforečných esterů je součástí fosfolipidů, fosfoproteinů a dalších fyziologických sloučenin. Je důležitý pro správnou funkci a stavbu kostí, zubů, vlasových lůžek a nehtů. Síra obsažená ve švestkách se zúčastňuje na metabolických procesech -v organizmu se váže na aminokyseliny, enzymy a vitaminy jako je thiamin a biotin. Biotin se uplatňuje při biosyntéze mastných kyselin a je velmi důležitý na udržení zdravé kůže. Při jeho nedostatku se zpomaluje růst dětí a jejich vývoj. Projevuje se úbytkem tukových rezerv, únavou a sníženou odolností proti nemocem.
Švestka dále obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou a karoteny (vitamin A), enzymy a bioflavonoidy. Švestky pomáhají zároveň při čištění sliznice tenkého střeva.
Neměli bychom proto zapomínat, že švestky jsou důležité v našem jídelníčku a měli bychom je pro děti častěji zařazovat v různých formách, jako jsou sušené švestky, švestková povidla a pochopitelně syrové.
Obsažené látky ve 100g:
Bíllkoviny: 0,1g
Tuky: 0,36g
Cukry: 24g
Vláknina: 9,7g
Prvky: karoteny
Důležité prvky: Mg, Ca
Autor: Lubomír Škrabák
Zdroj: Listy celiaků
Doplňující obsah
Věděli jste, že ..
Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů.
Divize Pharma
Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch
© 2023, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing