Teplota sama o sobě není nemoc

 

Teplota sama o sobě není nemoc. Je to jedna z prvních reakcí organizmu na infekci a její potlačení má velký význam. Je prokázáno, že bakterie a viry se při teplotách 39 °C nemohou množit a některé mikroby při této teplotě se dokonce zničí. Teplota podporuje další obranné mechanizmy organizmu, zvyšuje se reakce imunitního systému a látková výměna.

Při infekčních onemocněních je zvýšení teploty důležité pro imunitní systém, který v první fázi rozpoznává, jakou bakterií nebo virem byl napaden organizmus. V principu se T-lymfocyty snaží určit a vytvořit protilátky přesně určené na zabití mikrobů a v další fázi uloží do paměti kód jednotlivé bakterie nebo viru. V případě, že se v budoucnu setká náš imunitní systém se stejnou bakterií, okamžitě vyhledá ve své paměti protilátky a doba léčby je kratší (3 až 5 dní).

Teplota má tedy diagnostický význam. Poukazuje, že v organizmu není vše v pořádku. Jestliže bereme léky na snížení teploty, budeme se cítit přechodně lépe, ale nemoc bude probíhat dále.

Průběh onemocnění, např. chřipky, jsme už zažili všichni. Pro připomenutí je dobré vědět, že při první fázi (akutní fázi) dochází ke zvyšování tělesné teploty až k 39 °C. Je nám zima, máme studené ruce, nohy, studený pot a třes. V této fázi je nám nejhůře, bolí nás hlava a svaly, cítíme bolesti břicha a jednorázově zvracíme. Citlivě vnímáme bolest a smyslové podněty jsou zvýšené (bolesti vlasových kořínků). Organizmus se v této fázi snaží dosáhnout optimální fáze teploty pro utlumení reakce na danou infekci. V této době je nevhodné podávání léků na snížení teploty. Léky proti teplotě je jenom sníží a tím ztíží boj proti infektům (infekci).

Organizmu pomůžeme při vzestupu teplot nejlépe pitím horkého čaje (zelený), místnost zatemníme a ležíme. Snažíme se podávat nápoje obsahující minerály a vitamíny, tekutou stravu, jako např. horkou slepičí polévku a pijeme celero-mrkvové šťávy. Celer je výborné antibiotikum, mrkev dodává enzymy a proantokyanidy. Enzymy jsou pro mikroorganizmus největším nebezpečím, protože na ně útočí přímo. Enzymy jednoduše bakterie a viry rozloží a pak je stráví. Pro posílení imunitního systému pijeme alespoň 1x denně gastrickou výživu. Jako nejvhodnější prostředek se osvědčil Gastrorevit special, který obsahuje komplex látek včetně omega mastných kyselin n-3, n-6 a Pycnogenol. Při ústupu teploty začneme podávat jídlo složené z jednotlivých kombinací a vynecháme po dobu 3 až 5 dnů mléčné a pšeničné výrobky.

Druhá fáze nastane při teplotách kolem 39 °C. Tím se mění vnitřní reakce organizmu. Po určitou dobu se teplota udržuje na 39 °C.

Ovšem nyní se už teplo nekoncentruje uvnitř těla, ale začíná ho vydávat ven. Nastává druhotný efekt, z pocitu zimy se dostavuje pocit tepla a snažíme se svlékat oblečení a odkopáváme se. Zjišťujeme, že máme horké ruce a nohy, cítíme se lépe a usneme. Teplé oblečení ponecháme, můžeme maximálně dát studené zábaly na tělo. Oblečení ovšem musí propouštět teplo ven. V této fázi začneme přidávat čerstvou zeleninu a ovoce, které obsahuje velké množství barviv, jako je chlorofyl, a nebojme se přijímat syrové zelí, saláty, kapustu a květák. Čaje doslazujeme buď karamelem z černého bezu, šalvěje a jitrocele. Už naši předkové říkali před černým bezem poklekni. U dětí do 3 let je vhodné rozšířit jídelníček o mandlové mléko, které obsahuje mastné kyseliny a zvláště dokosahexanovou mastnou kyselinu (DHK).

Mandlové mléko

100 g mandlí se slupkou, 1 l kojenecké vody, 1 lžička rostlinného medu z černého bezu

Každou mandli ochutnáme, hořké mandle vyřadíme (jedovatá kyselina kyanovodíková). Mandle nastrouháme, zalijeme vlažnou vodou do 40 °C a necháme 2 hodiny louhovat. Následně směs rozmixujeme v mixéru, přecedíme, osladíme medem a podáváme mírně teplé. Nesmíme vařit.

Cyklus vzestupu teplot se několik dní opakuje. Teplota během nocí klesá a ráno je nejnižší. Cítíme se dobře, v odpoledních hodinách opět stoupá.

Funkce imunitního systému je závislá na paměti, jak se v dětství náš organizmus setkal s bakterií a virem. Je dobré, když dítě prodělá ve svých prvních letech života různá infekční virová onemocnění. Vedou k odpovídajícímu tréninku imunitního systému a dětský imunitní systém pozvolna dospívá a střetáváním se s původci nemocí si postupně vytvoří svou schopnost obrany. Proto je důležité si říci, zda je nutné okamžitě nasadit léky proti teplotě a v horším případě i antibiotika. Způsobí to bohužel v našem organizmu nejenom zhoršení učení se na virech a bakteriích, ale tyto léky i potlačí informaci o stavu imunitní obrany v dalším časovém horizontu.

Rady – zavolat pohotovost v případě, že se v průběhu dne několikrát objeví zimnice a opakovaně se zvyšuje a snižuje teplota. Jsou případy, kdy je u dětí trvale zvýšená teplota mezi 37,3 až 37,5 °C. V těchto případech je nutno vyhledat lékaře a postupně vyloučit, zda se nejedná o probíhající trvalou infekci  buď z potravinových alergií (celiakie) nebo nesprávnou funkci sliznic v duodénu, aproximálním jejunu, ileu, špatnou funkci štítné žlázy, jater nebo ledvin. To znamená, že je nutné po těchto vyšetřeních zahájit léčbu a vynechat alergizující látky jako jsou gliadin, hordein a další bílkoviny, které se nedokážou enzymaticky rozložit.

Je dobré si uvědomit, že zvýšení teploty pomáhá našemu imunitnímu systému bojovat proti bakteriím a virům. Ne vždy je dobré nasadit okamžitě antibiotika a léky proti teplotě. Příroda má dostatek antibiotik.

Autor: Lubomír Škrabák 

Zdroj: Listy Celiaků


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing