Trávení a vstřebávání

 Trávení a vstřebávání v tenkém střevě

Vstřebávání (absorpce, méně správně resorpce) je pro existenci organizmu nejvýznamnější funkcí tenkého střeva, neboť všechny stavební látky a zdroje energie, jež přijímáme potravou, podstupují – až na několik výjimek – před vstupem do metabolických fondů v těle společnou cestu: transport stěnou tenkého střeva. Produkty trávení, žaludeční, pankreatická a střevní šťáva, žluč, bakterie a ostatní obsah v lumen střevním vytvářejí spolu s resorpčním epitelem biochemické rozhraní, v němž se mění „potrava“ na „metabolity“ a přitom zůstává zachována intaktní bariéra k zevnímu prostředí. Tenké střevo je první stanicí metabolické adaptibility organizmu: odpovídá nejen na množství a kvalitu přijatých živin, ale zároveň ovlivňuje metabolické prostředí ostatních tkání. Tyto funkční požadavky vysvětlují vysoký metabolizmus a aktivní buněčné struktury enterocytů, jejichž generační cyklus u člověka trvá přibližně dva dny. Kvantitativní požadavek na vstřebávací plochu je důmyslně řešen šestisetnásobným zvýšením kontaktního povrchu oproti prostému válci – Kerkringovými řasami, klky a mikroklky – na průměrnou celkovou kapacitu 2x10cm2.

Vstřebávání je složitý proces, který má nejméně tři fáze:

  1. vstup látky ze střevního lumen do enterocytu;

  2. reakce vstřebané látky v enterocytu;

  3. pasáž z enterocytu do krevního nebo lymfatického oběhu

Absorpční proces není vždy jednosměrný a alespoň u vody a elektrolytů dochází k současnému transportu v opačném směru: z krve do lumen střevního. Pro tento dvousměrný transport se užívá označení sorpce, přičemž proud látky ze střevního lumen do krve se nazývá insorpce a opačný proud exsorpce. Absorpce označuje dvojsměrný transport s větší insorpcí než exsorpcí sledované látky, takže klesá její množství ve střevním lumen; opačným procesem je enterosorpce.

V lumen střevním probíhá vstřebávání současně s trávením (digescí), tj. hydrolýzou přijatých látek trávicími enzymy. Trávení a vstřebávání souvisí nejen časově, ale také prostorově, neboť žíhaný lem enterocytů je nejen povrchem vstřebávacím, ale také trávicím. Z enzymů v této lokalizaci je trávicí funkce prokázána pro disacharidázy, peptidázy a předpokládá se i pro různé fosfatázy. Pro tyto procesy se užívá označení kontaktní (membránové) trávení. Vstřebávání hydrolytických štěpů vytváří koncentrační spád, který brání zpomalení trávicího procesu. Porucha vstřebávání vede k útlumu hydrolýzy (z nahromadění produktů enzymatické reakce) a naopak porucha hydrolýzy vyvolává absorpční deficit. Vzhledem k úzkému vztahu trávení a vstřebávání v tenkém střevě se nazývá pro oba procesy společný název asimilace.

Autor: Lubomír Škrabák 

Zdroj: Listy Celiaků 


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing