Třešně

Třešně jsou spolu se šípkem největším zdrojem vitamínu C na světě. Některé plody obsahují až 6 000 mg vitamínu C ve 100 g. V průměru člověk potřebuje pro svůj organizmus minimálně 500-1 000 mg denně. Běžný obsah vitamínu C v pomerančích, citrónech, broskvích a mandarinkách je tedy až 50x menší než v třešních. V současné době se již vyrábí prášek, který se používá na výrobu tablet. Vitamín C je nejdůležitější při rychlejším hojení ran, kostí a v neposlední řadě při zvýšené duševní a tělesné námaze. Podporuje tvorbu interferonů, které zabraňují rozmnožování virů a tumorových buněk. Stimuluje obranyschopnost těla a je jedním ze tří antioxidantů, který spolu s vitamínem E a A pomáhá bránit tvorbě volných radikálů. Například kuřáci ztrácejí kouřením vitamín C v krvi až 50 %. U kuřáků jsou častější chřipky, rýmy, mají tzv. žlutou kůži, dýchací problémy a častěji hlení. Vitamín C spolu s draslíkem a fosforem pomáhá k lepší tvorbě kostní dřeně v dětství. Až nastane sklizeň třešní, zamrazme je, abychom měli dobrý a přírodní vitamín C i na zimu. Zavařováním sice snížíme množství termolabilních vitamínů a enzymů, ale na druhou stranu vitamín C v plodech zůstává.

Jestli-že tedy známe množství vitamínu C v třešních, tak 200–300 g plodu třešně nám vytvoří zásobu vitamínu C až na 3 týdny.

Vždy je lepší přísun přírodních vitamínů, než používání syntetických.

Autor: Lubomír Škrabák 

Zdroj: Listy celiaků 

tn_obrazek_94.jpg


RSSRSS

AKCE a novinky

Věděli jste, že ..

Můžete využít služeb naší poradny. Na jakýkoli dotaz týkající se vhodné stravy a spojených možných potíží se zdravím Vám odpoví náš tým specialistů. 

Divize Pharma

Divize Pharma

Vytvoříme individuální nabídku plastových obalů, přímo na míru Vašeho výrobku se zaměřením na cílový trh a Váš úspěch



© 2017, LS ZETIS – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing